Wel of geen winterbanden

Wel of geen winterbanden op uw (lease-) auto?

Winterbanden worden steeds populairder (en duurder) maar zijn deze nu wel of niet noodzakelijk?

Onderstaande informatie kan worden gebruikt om een persoonlijke afweging te maken.

Zijn winterbanden verplicht in Nederland?

Op dit moment geldt in Nederland geen verplichting voor winterbanden. Het lijkt er ook niet op dat er op korte termijn een verplichting gaat komen. Er is volgens dit artikel geen meerderheid voor een winterbandenwet en de overheid wil de keuze voor winterbanden aan de automobilisten overlaten.

Wat kosten winterbanden

Winterbanden kosten gemiddeld €300,00 per jaar als deze worden opgenomen in een leasecontract. Voor dit bedrag zorgt de leasemaatschappij dan voor de winterbanden, het wisselen en de opslag van de banden.

Bij een huur- en/of voorloopauto liggen de kosten van winterbanden aanzienlijk hoger. Gemiddeld moet er gerekend worden op €130,00 per maand met een maximum van €450,00. Reden hiervan is dat de kosten nagenoeg geen terugverdientijd hebben.

Voordeel winterbanden

Winterbanden bieden het grootste voordeel als er sneeuw op de weg ligt. De banden zijn dan superieur aan de gewone band. De winterband biedt met zijn lamellen veel extra grip en bewijst dan absoluut zijn nut.

Zijn er ook nadelen?

De bandenbranch geeft aan dat de winterband vanaf 7 graden celcius of lager zijn nut bewijst. Er zijn ook tests die wat anders aangeven. Volgens die tests biedt de winterband geen voordeel onder de 7 graden celcius. Op droog en nat wegdek is het voordeel van een winterband volgens het onderzoek in zijn geheel niet aanwezig. Sterker nog de gewone band biedt tot -1 op zowel nat als droog wegdek een betere grip. Wie er gelijk heeft moet ieder voor zich bepalen. Deze informatie geeft echter wel aan dat de mening van de bandenbranche niet door iedereen gedeeld wordt.

Wel of geen winterbanden?

Zoals eerder aangegeven bieden winterbanden het meeste voordeel in de sneeuw. Bij het bepalen of een winterband dus ook echt noodzakelijk is moet er gekeken worden op hoeveel dagen per jaar er daadwerkelijk sneeuw op de weg ligt.

In Nederland ligt er gemiddeld 3-5 dagen sneeuw op de weg. Dit verschilt uiteraard per gebied en is voor iedere berijder weer anders. Klimatologen sluiten koude winters voorlopig uit dus het aantal dagen dat er sneeuw ligt zal waarschijnlijk niet toenemen.

Leaseplan, met ruim 75.000 auto’s uit een wagenpark van 120.000 (65procent) op winterbanden, zegt nog nauwelijks effect op de schade te kunnen zien. Zakelijke rijders mét winterbanden rijden net zo veel schade als klanten op zomerbanden, constateert Erik Staat van Leaseplan. ”Winterbanden zouden veiliger moeten zijn en tot minder schade moeten bijdragen, maar in de praktijk merken we daar niets van’’, aldus Staat. Volgens hem overschatten zakelijke veelrijders de mogelijkheden van de winterbanden. ”Je moet natuurlijk wel je rijgedrag aanpassen.”

Winterbanden in het buitenland

Er doen veel verschillende verhalen de ronde of winterbanden nu wel of niet verplicht zijn in het buitenland. In veel gevallen is het niet verplicht. Klik hier voor de meest recente regelgeving.

Veilig de winter door

Of er nu wel of niet op winterbanden gereden wordt onderstaand een paar tips om veilig de winter door te komen.

  • Extra afstand te houden.
  • Rijgedrag tijdig aanpassen aan de weersomstandigheden.
  • Bij hevige sneeuwval zich af vragen of het beslist noodzakelijk is om de weg op te gaan of dat er niet beter een dag thuis gewerkt kan worden.